preskoči na sadržaj

Osnovna škola Kraljevica

 

PROJEKT “MOJ PRIJATELJ IZ FORTICE”

"Moji prijatelji iz Fortice" je program čiji je cilj provedba strukturiranih zajedničkih aktivnosti djece predškolskog i školskog uzrasta i korisnika Centra za rehabilitaciju Fortica iz Kraljevice te senzibiliziranje djece i mladih za posebne potrebe djece s teškoćama u razvoju i odraslih s invaliditetom. Program je na inicijativu Centra Fortica pokrenut 2013. godine te se od tada kontinuirano i uspješno provodi u suradnji s partnerima:  Osnovnom školom Kraljevica, Dječjim vrtićem Orepčići iz Kraljevice i Centrom za odgoj i obrazovanje iz Rijeke.
Program je verificiran od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja 2015. godine, kao primjer dobre prakse u integraciji djece s teškoćama.
U izradi Programa i radionica za učenike 2. i 7. razreda, uz autore iz ostalih partnerskih ustanova,  sudjelovali su Vesna Ban, Sanda Đanović, Dragan Malnar i Sunčica Vučković.

Hvalevrijedan projekt s mnoštvom zanimljivih aktivnosti i sadržaja primjer je i obrnute inkluzije u kojem se djeca tipičnog razvoja uključuju u posebni sustav odgoja i obrazovanja, odnosno u okruženje važno za razvoj njihove socijalne kompetencije. Naime, učinkovita primjena socijalnih vještina u svakodnevnom životu i odnosu s drugima, a posebice u odnosu s djecom s teškoćama i invalidima,  temelj je razvoja socijalne kompetencije opisanih u domenama međupredmetne teme Osobni i socijalni razvoj:

„Domena “Ja i drugi” obuhvaća:

● Prepoznavanje, uvažavanje potreba i osjećaja drugih, aktivno slušanje, davanje i primanje informacija

● Razumijevanje ponašanja i razvijanje uvažavajućih odnosa s drugima, sposobnost uviđanja posljedica svojih i tuđih stavova i postupaka

● Suradničko učenje / timski rad, prihvaćanje pravila, uzajamno pomaganje, prihvaćanje različitosti, suradnja u ostvarivanju zajedničkih ciljeva [...]
Svrha domene “Ja i društvo” jest razvoj svijesti o pripadanju i vlastitoj ulozi u društvu, razumijevanje odnosa pojedinca i društva. Učenici se potiču na aktivan i konstruktivan doprinos skupini, školi i zajednici te prihvaćanje društvenih normi i pravila. Proširuju iskustva povezivanjem, pomaganjem i pokazivanjem solidarnosti onima kojima je pomoć potrebna.”(Kurikulum međupredmetne teme za Osobni i socijalni razvoj za osnovne i srednje škole u Republici Hrvatskoj2019.)

Svake godine jedan razredni odjel 2. i jedan razredni odjel 7. razreda OŠ Kraljevica posjećuje svoje prijatelje iz Fortice i stvara nova iskustva i uspomene sa svojim prijateljima iz Fortice.

Za više informacija o projektu posjetite mrežne stranice Centra za rehabilitaciju “Fortica” https://centar-fortica.hr/

Sunčica Vučković, mag.prim.educ.

 

 


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
IZDVOJILI SMO...

Raspored zvonjenja

1. SAT :   8.15 -  9.00
2. SAT :   9.05 -  9.50

veliki odmor
3. SAT : 10.10 - 10.55
4. SAT : 11.00 - 11.45
5. SAT : 11.50 - 12.35
6. SAT : 12.40 - 13.25
7. SAT : 13.30 - 14.15
8. SAT : 14.20 - 15.05

9. SAT : 15.10 - 15.55

KORISNI LINKOVI

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
CMS za škole logo
Osnovna škola Kraljevica / , HR-51262 Kraljevica / www.os-kraljevica.skole.hr / ured@os-kraljevica.skole.hr
preskoči na navigaciju